Rijden in een waterstofauto - Bereik, tanken en kosten in de praktijk

  Weergaven 121,377

tweakers

Maand geleden

Er rijden al heel wat jaren waterstofauto’s rond. Net als accu-elektrische auto's stoten ze geen schadelijke stoffen uit en zijn ze op dat vlak dus een duurzaam alternatief voor auto’s op fossiele brandstof. Toyota is al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw bezig met deze techniek en was een van de eerste autofabrikanten die waterstof omarmde. In 2015 kwam de fabrikant met de eerste Mirai, waarvan recent een nieuwe versie is verschenen. Los van de Mirai is de enige andere waterstofauto in Nederland en België de Hyundai Nexo. Een waterstofauto is een elektrische auto, maar komt in gebruik meer overeen met wat we nu gewend zijn. Je kunt immers 'gewoon' tanken. Los van die overeenkomst zijn er ook grote verschillen met benzine- en dieselauto's. In onderstaande video bespreken we hoe een waterstofauto werkt, wat de verschillen zijn ten opzichte van benzine- en elektrische auto’s, wat het kost en hoe rijden op waterstof in de praktijk gaat.

Meer Tweakers:
• Bekijk al onze video's: goo.gl/xo64f0
• Check onze playlists: goo.gl/1bCRnr
• Like ons op Facebook: goo.gl/oEilz2
• Volg ons op Twitter: goo.gl/U2Xabx
• Volg ons op Instagram: goo.gl/CWnVaS
• Lees meer: tweakers.net

Reacties
Xinix Xagnix
Xinix Xagnix 8 dagen geleden
Kolencentrales en Biomassa gaan gewoon door, het klootjesvolk kan de rekening betalen, sukkels.
MoosePower740
MoosePower740 15 dagen geleden
Wat ik me afvroeg; voor wie is de waterstofauto? Als je nu 10.000km per jaar rijdt, dan rij je gemiddeld 27,5km per dag. Rij je 15.000km per jaar, dan zit je op 41km per dag. Rij je 20.000km per jaar dan zit je op 55km per dag. Zou je dat vertalen naar 260 werkdagen dan zit je respectievelijk op 39, 58 of 77km per dag. Dat zijn geen afstanden die een waterstofauto rechtvaardigen, zeker niet nu EV's die €20.000 goedkoper in aanschaf zijn al meer dan 350km range hebben. Dus iemand die nu diesel of LPG rijdt is vermoedelijk ook iemand die sneller een waterstofauto zal kopen dan een EV (of het in ieder geval onderzoekt). Laat ik dan eens 25.000km per jaar nemen voor een gemiddelde waterstofauto. Met een praktische range van 450km (je moet wat reserve houden, zie ook Tweakers filmpje) zou je dan zo'n 50 tot 60 keer per jaar tanken. Efficiënt zitten er zo'n 16 uren in een dag waarin het druk zal zijn bij een tankstation, 's nachts slapen de meeste mensen. Uitgaande van de 6 personen per uur die kunnen tanken, kan je dan in 16 uur zo'n 96 mensen bedienen als iedereen op gescheiden momenten komt. Laten we 100 nemen, dat rekent mooi rond. Dat zijn dus maximaal 36.525 tankbeurten per waterstof tankstation per jaar als je perfect spreidt en er altijd iemand klaar staat om te tanken als de ander wegrijdt. Met 1 tankstation kan je dan jaarlijks (uitgaande van 55 tankbeurten) theoretisch maximaal 664 auto's bedienen. In 2030 wil men 300.000 auto's op waterstof hebben in Nederland. Dat betekent dat er (rekening houdend met 664 auto's per tankstation) minimaal 450 waterstof tankstations nodig zijn als iedereen perfect tankt volgens planning en verspreid over alle tankstations. Aangezien dat nooit perfect aansluit (er zijn altijd piekmomenten op een dag), zal je minimaal op het dubbele uitkomen. Dus laten we 900 waterstof tankstations nemen als uitgangspunt. De overheid gaat uit van 200 waterstof tankstations in 2030 Dus dan komen er geen 300.000 waterstofauto's of er moeten veel meer tankstations gebouwd worden. Wat kost het om 900 waterstof tankstations neer te zetten voor 300.000 auto's? €3.000 per auto. Wat draait een tankstation aan omzet? 5 kilo x €10 x 36.525 tankbeurten (meest optimale scenario). Dat is €1.826.250 omzet per jaar. Uitgaande van 10% marge en wat kosten en onderhoud (ik laat de BTW nog even weg uit de berekening) blijft daar zo'n €150,000 van over. Dat is dus €226 winst per waterstofauto per jaar. Uitgaande van die €3.000 investering per auto ben je dus 13,25 jaar bezig om de investering van je tankstation terug te verdienen. Wat is het verdienmodel dan? Er lijken er dus bij nader inzien geen 300.000 waterstofauto's verwacht te worden in 2030 of het aantal tankstations is stiekem bijna 5x te laag ingeschat.
RENEGADEv8
RENEGADEv8 18 dagen geleden
100% elektrisch is ook niet zo prachtig . Moet je veel koolstof verbranden om die baterii te maken en dat is niet zo slecht voor klimat ?.
Simon
Simon 16 dagen geleden
Neehoor.
Maarten O.
Maarten O. 18 dagen geleden
Sinds 2019 kun je al waterstof tanken in Pesse aan de A28. Die staat niet op jullie kaart aangestipt. Hoe betrouwbaar is jullie kaart?
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Groene of grijze waterstof? (wees eerlijk) en als je het niet weet... is het toch waarschijnlijk gewoon grijze gemaakt van gas of olie..... want anders zouden ze ermee adverteren.
Xloyan V
Xloyan V 19 dagen geleden
Alleen het gedacht al, dat je niks uitstoot, geen mottige uitstootgassen, is al goud waard !!! Go Japan Go !!! Zij zijn altijd de eersten RESPECT (bow)
Simon
Simon 15 dagen geleden
@Xloyan V Het rendement van waterstof wordt gelimiteerd door natuurkundige wetten. Natuurlijk valt er hier en daar nog wat te optimaliseren maar het blijft altijd intrinsiek inefficient. Een dergelijk hoog energieverbruik kunnen we ons uiteraard niet veroorloven in een tijd waarin we toewerken naar het behalen van de klimaatdoelen.
Xloyan V
Xloyan V 16 dagen geleden
@Simon dat is zo omdat de technologie om waterstof op te wekken nog in zijn kinderschoentjes stond, maar NU , en binnen een jaar of 5 gaat die technologie enorm vooruit gaan, en de generatie van waterstof gaat veel goedkoper worden. De vraag is, gaan wij dat nog meemaken ? De wereld is te klein geworden en drinkbaar water wordt een probleem !!!
Simon
Simon 16 dagen geleden
@Xloyan V Het bestaat al lange tijd en nog altijd is het erg inefficient en omslachtig.
Xloyan V
Xloyan V 16 dagen geleden
@Simon wie zegt dat ? Waterstof begint pas !!! In Korea en Japan zijn ze bezig aan de bouw van een stad volledig op waterstof, en ij zit hier te zeggen dat waterstof voorbij is ? 😁 Waterstof is de toekomst !! Ten minste voor ontwikkeld Azië, hier gaat een burgeroorlog komen volgens mij, wij gaan het niet halen
Simon
Simon 16 dagen geleden
Waterstof is voorbij
The Forsaken One
The Forsaken One 19 dagen geleden
Wauw, prefecte video die alle kanten belicht!
johomie jo
johomie jo 19 dagen geleden
Accu niet nodig. Nooit gehoord van de man die de motor op water heeft uitgevonden in de jaren 90? Die hebben ze opgesloten in een psychiatrische instelling. Ze voelden de anti -olie movement al komen. Koruppte mannen
Simon
Simon 16 dagen geleden
Het is een beroemde mythe.
Mr Dj House Rocker
Mr Dj House Rocker 20 dagen geleden
leuke informatie leuke auto maar geen toekomst op grote schaal alle autos op waterstof want dit heeft tot gevolg dat onze lucht door de uitstoot enorm vochtig gaat worden en je moet rekeninghouden dat er langs elke weg een afvoerkanaal geplaatst moet worden inverband afvoer van de uitstoot water lijkt mij . wel geschikt voor op kleine schaal gebruik
Knooihapper
Knooihapper 20 dagen geleden
Dan was onze lucht nu ook al enorm vochtig en hadden we nu ook al afvoerkanalen gehad ivm....regen, om maar wat te noemen. Het regent vaak in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat de lucht altijd ontzettend vochtig is. Ook zijn de meeste wegen hoger aangelegd dan de rest van het landschap en hebben ze een "rug" in het midden, zodat beide kanten iets schuin aflopen naar de berm, waardoor het regenwater naar de zijkanten wordt afgevoerd. Ook heb je het nieuwere ZOAB, oftewel zeer open asfalt beton dat simpelweg het regenwater veel meer doorlaat. Dat beetje water wat er af en toe uit zo'n waterstofauto piest, ook als het alleen maar waterstofauto's zouden zijn, zie ik dan niet als een probleem.
Dennis Van Dijk
Dennis Van Dijk 21 dag geleden
Hier in waalwijk hebben we wel een waterstof tank,
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Groene of Grijze waterstof? Waar komt die waterstof vandaan?
toolfreak78
toolfreak78 21 dag geleden
De gewone auto moet gewoon blijven :@
Tweebeeld
Tweebeeld 22 dagen geleden
goed gedaan!
Kay’shots
Kay’shots 22 dagen geleden
Kom maar op, Auto's die op plastic rijden. Dan gaat iedereen zijn plastic opruimen en verkopen op marktplaats.
Jkr K
Jkr K 23 dagen geleden
waterstof is de toekomst, alleen het maken daarvan en daarmee gepaard de opslag is moeilijk schijnbaar. Maar wij als Nederland zouden hierin veel meer moeten investeren omdat dit eigenlijk niemand doet dus hier liggen kansen voor Nederland, als we niet opletten zal een Duistland of Frankrijk dit doen met ons als nakijkend verliezers. Let op mijn woorden, o.a. elektrische auto's zoals we die nu hebben zijn niets meer dan een tussen paus.
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Investeren? Je kan niet zomaar ergens geld tegenaan gooien en je kan ineens de wetten der natuur verbreken. Ho ho, zo gaat dat niet. hahahaha wat denken mensen wel niet.
Simon
Simon 19 dagen geleden
@Jkr K Er wordt niet echt veel in geinvesteerd, op Toyota na dan. De meeste autofabrikanten zijn er allang mee gestopt omdat ze realiseren dat het gewoon geen zin heeft, zoals Volkswagen. Elektrische auto's hebben juist bijna geen nadelen meer. Laden gaat tegenwoordig zo snel en de actieradii zijn tegenwoordig zo groot dat je er gemakkelijk heel Europa mee door kunt. Waterstofauto's lossen het grondstofprobleem niet op, er is immers net zo goed kobalt, lithium, nickel en platinum nodig voor de accu's en brandstofcellen. Daarnaast zullen ze altijd veel meer elektriciteit blijven gebruiken dan een elektrische auto - iets dat we absoluut niet kunnen gebruiken.
Jkr K
Jkr K 19 dagen geleden
@Simon waarom investeren ze nu er dan steeds meer in, waarom zijn ze er achter aan het komen dat de elektrische wagen zijn beperkingen hebben die niet verdwijnen echt nooit ik zit in die techniek en geloof me hierop de makken waar we in het begin mee zaten zitten we nu nog mee, en dan heb ik het niet eens over het feit dat de grondstoffen van deze wagens zeer beperkt zijn, ze zijn schaarser dan benzine. waterstof is lang niet achterhaald echt niet, de techniek is nog niet ver genoeg om de volle 100% eruit te halen.
Simon
Simon 19 dagen geleden
@Jkr K Een elektrische auto is 3 keer zo efficient. Waterstof is een gepasseerd station.
Jkr K
Jkr K 19 dagen geleden
@Simon zo laag is deze niet, het eind resultaat is nagenoeg het zelfde als een elektrische wagen. hoe dan ook, de wagen die nu rijden zijn tussen pauzen, waterstof is de toekomst.
Ma Jab
Ma Jab 24 dagen geleden
Mooie wagen maar de lobby laat nooit een efficiente, echt groene en daarbij ook een betrouwbare auto toe - geld moet altijd ergens blijven rollen, al maken ze een erg groene, duurzame en betaalbare auto dan zou deze binnen de kortste keren kapot belast worden. Denk aan LPG of zelfs diesels, de tweede worden al ruim voor de hele milieu panielvoetbal helemaal naar de maan belast.
Simon
Simon 21 dag geleden
Deze wagen is ook niet efficient of groen. LPG en diesel zijn dat ook niet. Echt efficiënte auto’s bestaan allang: met een accu en een elektromotor.
Jan van de Ven
Jan van de Ven 24 dagen geleden
Jammer van de leugens over geen uitstoot De uitstoot is er wel degelijk maar dan in de centrale
Ron
Ron 25 dagen geleden
Energie uit waterstof kan allang 'on-board' tijdens het rijden aangemaakt worden (denk aan bijv. Stanley Meyer). Maar we worden bewust afhankelijk gehouden door een corrupt systeem om via een externe bron (tankstation) te moeten tanken. Mensen moeten eens wakker worden en opstaan voor hun vrijheid. Hoe lang blijven we deze slavernij onzin pikken.
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
haha Stanley Meyer... dat verhaal bestond al op het internet 20 jaar geleden man. Daarvoor al. Wappie, dat verhaal... er zijn zoveel mensen die van alles beweren. Er zijn heel veel van die mensen met dat soort verhalen vroeger om investeerdersgeld te jatten. Want technisch gezien is het legaal. Je hoeft alleen mensen over te halen te geloven in je verhaal, mensen investeren in je product. Het product wordt niks.. geld weg. Het is een SCAM, een hele oude. Ga eens natuurkunde leren, het is nog gratis ook: www.khanacademy.org/science/physics
Simon
Simon 21 dag geleden
Haha het is echt ongelofelijk dat dit fabeltje anno 2021 nog steeds de ronde doet. Informeer jezelf.
rup pert
rup pert 29 dagen geleden
Waarom niet de verbrandings moter ombouwen zodat hij op waterstof kan rijden?
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Omdat het dezelfde vraag is als: Waarom spoelt niet iedereen zijn geld door het toilet? (Exact dezelfde vraag)
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
Een verbrandingsmotor haalt de 25% rendement niet eens. Dat zou helemaal belachelijk zijn. Dan zou je met die 5,6 kg H2 nog iet eens 200 km ver komen.
Simon
Simon 21 dag geleden
Dat is nóg inefficiënter dan dit ding.
Nick
Nick Maand geleden
Wat gebeurt er met die waterstoftanks in een ongeluk? Ontploft die als er een gat in komt?
thealmightyz
thealmightyz Maand geleden
Geweldige review. Wat een techniek zit hierachter. Knap werk van Toyota!!
Nico Hokke
Nico Hokke Maand geleden
Mooie video , veel opgestoken , waar ik ook aan denk is dat de auto best veel water loost , wat in de winter op het wegdek weer kan opvriezen .
Explorion UE
Explorion UE Maand geleden
Fantastisch eenvoudig uitgelegd & zeer leerzaam! Chapeau!
De Generalist 3.0
De Generalist 3.0 Maand geleden
Hou eens op met die onzin over geen uitstoot. Dit is van hetzelfde niveau als "wat moeten we met boeren? Als ik melk wil ga ik wel naar de melkfabriek en als ik doperwten wil ga ik wel naar de supermarkt" (ja, er zijn knuppels die dit zeggen/denken) Geen uitstoot? Willen jullie beweren dat die waterstof zo ergens spontaan op te vangen is?
Leon van den Dool
Leon van den Dool Maand geleden
Doe mij maar ev. Altijd met volle accu van huis.
oiuet souiu
oiuet souiu Maand geleden
oude denkwijze die van brandstofauto's afkomt. In realiteit hoef je snelladers nauwelijks te gebruiken.
Middle-Eastern in Amsterdam28
Middle-Eastern in Amsterdam28 Maand geleden
Nice, mooie docu!
theo wink
theo wink Maand geleden
Electrische wegen is de toekomst Zware elektrische auto’s van nu produceren veel banden fijnstof door ex bmw rijders
bocoy noiu
bocoy noiu Maand geleden
Ik vind het geweldig van Toyota wat zij doen. Produceren de meest betrouwbare auto’s en zijn erg vooruistrevend! Mijn volgende auto zal zeer waarschijnlijk een Toyota worde
oiuet souiu
oiuet souiu Maand geleden
steenkool dus zon over gesubsidieerd misselijk plastic elektrisch autootje is dus qua voeding zeker niet milieuvriendelijk, daarnaast zijn t vaak zware autos, en door de wrijvi
frutt56
frutt56 Maand geleden
Als je waterstof en benzine vergelijkt zie je hoe totaal onbrandbaar benzine is.
Stop busting my balls
Stop busting my balls Maand geleden
Toyota altijd top
nieooj gotoy
nieooj gotoy Maand geleden
Mooie auto! Wat zou deze gaan kosten?
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
Wordt ook in de video genoemd: vanaf 65 k€, getest model was meer dan 74 k€.
Nordin Hasni
Nordin Hasni Maand geleden
Goed
Burning Dwarf
Burning Dwarf Maand geleden
Moeten autos die op zoutwater rijden komen
Richard Kies
Richard Kies Maand geleden
Prima uitleg, dank je wel...ff wachten dus nog.
WiseOldMan
WiseOldMan Maand geleden
Waterstof doorontwikkelen en in een ICE gebruiken is de werkelijke oplossing, EV's zijn ook zeker geen oplossing voor lange termijn laten we eerlijk wezen... Een waterstof ICE wagen bestaat al bij Toyota als concept car🤘🏻
Simon
Simon Maand geleden
Waterstof in ICE is zelfs nóg inefficienter...
nieooj gotoy
nieooj gotoy Maand geleden
duikflessen. Praat men nooit over! Rendement brandstofcel valt ook tegen, zelf proeven mee gedaan..
qopoy dnon
qopoy dnon Maand geleden
De conclusie vanaf 15:44 vat het mooi samen.
Boaz
Boaz Maand geleden
Geen schadelijke stoffen met elektrische auto's? Weleens in Kazakhstan geweest? Gif bende van die accu's.
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
En jou oplossing is zeker dat we gewoon benzineauto’s blijven rijden en niet dat probleem in Kazakhstan aanpakken?
Simon
Simon Maand geleden
Alsof waterstofauto’s geen gecompliceerde materialen nodig hebben..
Ricco De graaf
Ricco De graaf Maand geleden
Hoop dat die gastanks heel blijven bij een ongelijk je wilt niet dat die ontploffen met 700bar erin
WTB
WTB Maand geleden
Goede heldere video.
WTB
WTB Maand geleden
@qopoy dnon Dus jij vond de Fiat Multipla wel mooi ? ;-)
qopoy dnon
qopoy dnon Maand geleden
Lelijkste auto die ik ooit gezien heb.
Tim89
Tim89 Maand geleden
Mooie techniek om te zien
Rick O'riginal
Rick O'riginal Maand geleden
Topvideo
soiung toiue
soiung toiue Maand geleden
Supergoeie video. 💃🤸
Night
Night Maand geleden
Ja ok, iedereen lult maar een eind weg, waar komt die elektra vandaan?, juist oa uit Duitsland, Polen, Rusland etc etc... en waar komt dat dan weer vandaan... juist uit bruin en steenkool dus zon over gesubsidieerd misselijk plastic elektrisch autootje is dus qua voeding zeker niet milieuvriendelijk, daarnaast zijn t vaak zware autos, en door de wrijving tussen band en wegdek stoot je ook nog eens co2 uit, en niet te vergeten, is ook weer een product wat gemaakt is oa door kinderarbeid.. dus.., wie houd nou wie voor de gek??... echt weer een links coalitie verhaaltje.
Simon
Simon Maand geleden
Voor waterstofauto's heb je drie keer zoveel van precies diezelfde elektriciteit nodig. CO2 ontstaat niet bij vrijving tussen banden en het wegdek, hoe kom je daar bij? Kobalt zit in heel veel producten en slechts een klein gedeelte ervan wordt gewonnen onder twijfelachtige omstandigheden.
Erik de Bruijn
Erik de Bruijn Maand geleden
Alsnog een hoge uitstoot vanuit de energiecentrale omdat je zo veel meer kWh per km verbruikt. Het net wordt wel duurzamer, maar lage energie-efficientie is toch zonde. Daarom ligt de toekomst bij Battery Electric Vehicles, als je het mij vraagt :)
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
@soiung toiue Liever gewoon een KERN CENTRALE in de eemshaven. In plaats van al die onzin waterstof.
Simon
Simon Maand geleden
@soiung toiue Dat maakt het niet minder inefficient.
soiung toiue
soiung toiue Maand geleden
Laten we van de Eemshaven het Silicon valley van de waterstoftechniek maken, zo krijgen we een betere spreiding van werken en wonen en welvaart in Nederland.
PbPomper
PbPomper Maand geleden
Lekker zo'n rijdende bom van 700 bar onder je stoel. Daarnaast zal er ook veel H2 weglekken.
PbPomper
PbPomper Maand geleden
200 tankstations in 2050 als DOEL! Alleen daardoor gaat het dus al niets worden. Een BEV kan je gewoon lekker thuis opladen. Het tanken en naar een station willen is een oude denkwijze die van brandstofauto's afkomt. In realiteit hoef je snelladers nauwelijks te gebruiken.
Sirwan Azmoon
Sirwan Azmoon Maand geleden
Hoe ziet het met veiligheid uit deze auto als een zware ongeluk gebeurt?
Joost Boersma
Joost Boersma Maand geleden
Gewoon dela bellen. Zo opgelost.
Hans Keesom
Hans Keesom Maand geleden
Een echt heel erg goede video, mijn complimenten tweakers helemaal waardig, die de problemen en mogelijkheden van een FC goed opsomt. De kansen liggen denk ik bij een grotere accu die je zelf kunt opladen. Dan is het aantal laadstations niet zo'n probleem en kan je elke nacht thuis electrisch opladen en onderweg op waterstof. Waterstof wordt dan een range-extender. En het scheelt ook nog eens voor de kosten per km. Maar ja, als je eenmaal die kant op gaat, dan kan je net zo goed helemaal electrisch gaan..... De conclusie vanaf 15:44 vat het mooi samen.
Gert Vanpeet
Gert Vanpeet Maand geleden
Tank moet elke vijf jaar gekeurd worden...in en uitbouw? Toch weer extra kosten. Kan niet zomaar ergens gedaan worden. Wet op het stoomwezen...zie brandweer en duikflessen. Praat men nooit over! Rendement brandstofcel valt ook tegen, zelf proeven mee gedaan..
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
@Gert Vanpeet Mijn elektrische auto heeft nu 83.000 kilometer op de teller. Met eerste set banden. En de banden zijn nog niet af, volgens APK. Hoe lang deed jij met de banden van je brandstof auto? (wees eerlijk, we zijn hier om de waarheid boven tafel te halen. Niet om gelijk te krijgen) Ja APK regels zijn gelijk, ik heb het over periodieke onderhoud. APK is een keurig voor veiligheid.
Gert Vanpeet
Gert Vanpeet 18 dagen geleden
@Aerism de apk regels zijn voor alle soorten gelijk, dus na 4 jaar, dan elke 2 jaar enz. Bandenslijtage is bij elektro en waterstof auto hoger, door het gewicht...
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Waterstof auto's hebben veel onderhoud en inspecties nodig. Tevens moet inderdaad de waterstof tank na een jaar of 10 a 15 totaal vervangen worden. Inclusief de hoge druk leidingwerk in de auto. En dat kan allemaal niet gerecycled worden. (Accu's namelijk wel...) Ik heb de onderhoudsboekjes gelezen van deze auto's. Moet je maar eens doen. Een elektrische auto's kun je op de banden na gewoon 100.000 kilometer rijden zonder bij de dealer te komen.
Maple Leaf
Maple Leaf Maand geleden
Het enige waar waterstof goed voor is, is voor journalisten.
Jesse De Lange
Jesse De Lange Maand geleden
Heeft meer toekomst dan elektrisch rijden denk ik persoonlijk
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
​@Maarten de Wit hahahaha Ad van Wijk is een omhoog gevallen gesubsidieerde droplul. Man ik wil graag met hem ook een weddenschap aangaan. Dat zal echt een goed rendement opleveren voor mij. :) Ik kan niet begrijpen dat zulke domme mensen een baan hebben bij de TU Delft. Dat is echt een schande voor zo'n universiteit.
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
Ik heb daar al een weddenschap over lopen met Ad van Wijk. Meedoen aan die weddenschap. Waterstof personenauto’s hebben totaal geen toekomst. Die zijn nu al ver voorbij gestreefd door de elektrische auto. En het volume van waterstof blijft. Dat probleem is niet te tackelen. Neemt gewoon veel te veel plek in in een personenauto.
Simon
Simon Maand geleden
@Jesse De Lange De techniek van waterstofauto’s bestaat al decennia.
Jesse De Lange
Jesse De Lange Maand geleden
@Simon Vroeger ging ook niet alles goed, wat denk je van de eerste trein, het eerste vliegtuig etc.
Simon
Simon Maand geleden
Zeker niet. Het is een gepasseerd station.
vraatzucht
vraatzucht Maand geleden
Mooie techniek. En je hebt ook geen idioot groot en vervuilend batterijpakket nodig. De batterij is een hulpmiddel en niet de oplossing. Laat waterstof maar aanrukken.
Simon
Simon Maand geleden
@vraatzucht Dat zijn twee compleet verschillende dingen en kun je niet tegen elkaar afwegen. Die paar honderd kilo aan accu heeft geen noemenswaardig effect op het energieverbruik en een waterstofauto's is overigens nauwelijks lichter. Waterstofproductie zal altijd inherent inefficient blijven als gevolg van natuurkundige wetten. Het produceren van EV-accu's veroorzaakt nu circa 100 kg CO2 per kWh. Dit is vrij snel gecompenseerd waneer je begint met rijden.
vraatzucht
vraatzucht Maand geleden
@Simon Het meezeulen van grote accupakketten en het produceren ervan is ook een hoop gedoe en is ook niet echt schone business. In het produceren van waterstof zit nog veel rek. Een batterij blijft een groot log ding als je die in een auto legt als energievoorziening.
Simon
Simon Maand geleden
Het is veel te inefficient...
ArcMaster
ArcMaster Maand geleden
wat gebeurt er na het ongeluk met deze auto?? Kaboom??
SustainableBeach
SustainableBeach Maand geleden
Lelijkste auto die ik ooit gezien heb.
Wijkagent Henk-Jan
Wijkagent Henk-Jan Maand geleden
Waterstof onder 700bar voorin je auto klinkt nietecht veilig
seeni gzty
seeni gzty Maand geleden
Laat formule 1 op waterstof rijden , is een slok op een borrel voor het milieu🙄
San
San Maand geleden
Want? Die paar auto's gaat het verschil maken? 😂
Auke van der Gaast
Auke van der Gaast Maand geleden
Vanuit Friesland via Amsterdam gegaan? Toch zit er in Pesse, dus Zuidelijk Drenthe ook een station dat waterstof biedt... Zie Greenplanet.nl...
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Groene of Grijze waterstof?
DonHrvato
DonHrvato Maand geleden
Interessant
Wolf Blitzer
Wolf Blitzer Maand geleden
Laten we van de Eemshaven het Silicon valley van de waterstoftechniek maken, zo krijgen we een betere spreiding van werken en wonen en welvaart in Nederland.
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Laten we in de Eemshaven een Kern Centrale neerzetten. Zo'n moderne. Veel beter.
Simon
Simon Maand geleden
Dat zou prima zijn, maar groene waterstof moet gebruikt worden voor de industrie en niet verspild worden aan personenautootjes.
seeni gzty
seeni gzty Maand geleden
Prijs v.a. 65.000 euro (duurder dan Tesla 3), geen infrastructuur (Tesla superchargers honderden uit de grond gestampt afgelopen jaren), duur om een hydro tankstation te
chewmonkey89
chewmonkey89 Maand geleden
13:26 het huidige probleem voor waterstof personenauto
chewmonkey89
chewmonkey89 Maand geleden
Waterstof station bij Pesse (Drenthe) wordt niet genoemd terwijl dit pas geleden als voltooid experiment is uitgerold tot volwaardig station onder Shell Green Planet.
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
@chewmonkey89 Hmm ik moet eens berekenen wat LNG (aardgas) auto's verbruiken en de kosten daarvan. Ten opzichte van Fuel Cell auto op grijze waterstof. Bij stoomreforming komt natuurlijk CO2 vrij bij het maken van grijze waterstof. Misschien kun je het dan net zo goed verbranden in een verbrandingsmotor. Hier en daar zijn er wel LNG auto's.
chewmonkey89
chewmonkey89 18 dagen geleden
@Aerism ik heb geen idee eigenlijk. Ik vermoed grijs of blauw, aangezien groen opwekken nog erg onzuinig is en weinig beschikbaar.
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Groene waterstof of grijze? (Wees eerlijk)
By trick
By trick Maand geleden
ook troep blijf gewoon benzine en diesel autos maken dat is 10x goedkoper en je kan veel sneller tanken + meer kilometers maken
Boudewijn Groen
Boudewijn Groen 22 dagen geleden
Heb je ook de efficiëntie gezien? Je rijdt in feite rond in een verwarmingsketel
Simon
Simon Maand geleden
Wel eens van CO2 gehoord?!
The Rolling Dutchman
The Rolling Dutchman Maand geleden
Jij bent niet zo'n planeetliefhebber begrijp ik?
Jan B
Jan B Maand geleden
Zo makkelijk zeggen dat autos die op waterstof of elektrisch rijden geen uitstoot hebben is best dom
Guillermo Romney Rodriguez
Guillermo Romney Rodriguez Maand geleden
eindelijk heeft toyota een niet-brandstof auto die mooi is.
Maarten de Klein
Maarten de Klein Maand geleden
Laat formule 1 op waterstof rijden , is een slok op een borrel voor het milieu🙄
Moncef Benkacem
Moncef Benkacem Maand geleden
Als er meerdere waterstof auto’s komen en steeds meer oxygen nodig hebben komen we dan niet uiteindelijk tekort eraan? Of stel ik een domme vraag
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
Bij de productie van groene waterstof komt diezelfde hoeveelheid zuurstof vrij, die later door de PEM cel weer wordt gebruikt.
michiel derooi
michiel derooi Maand geleden
Mooie auto! Wat zou deze gaan kosten?
SarcoZQ
SarcoZQ Maand geleden
Catalogusprijs€ 76855, volgens ovi rdw
VVS R10
VVS R10 Maand geleden
Ze gaan het geld dat erin zit nooit eruit halen🤣
Paul Marijnissen
Paul Marijnissen Maand geleden
Zolang de Solid State Batterij nog niet in massaproductie is, zal de waterstofauto nu de toekomst hebben.
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
LFP (zit geen nickel in, zit geen kobalt in) en is goedkoop te maken, en de prijs dondert hard omlaag. En ze zijn bezig met een solid state variant. Een waterstof zal NOOIT kunnen concurreren tegen die spotgoedkope, recyclebare batterijen.
Simon
Simon Maand geleden
Niet echt. Fatsoenlijke elektrische auto's maken waterstofauto's nu al nutteloos.
GRoss074
GRoss074 Maand geleden
Goeie video tweakers, maar hoe zit het met de veiligheid. Ik durf niet na te denken wat er gebeurd als een van dr tanks explodeerd.
dani doorenburgh
dani doorenburgh Maand geleden
ik vind wel dat de water stof auto's de toekomst is inplaats van die accu auto's
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
Heb je de video wel bekeken?
gareplofkip
gareplofkip Maand geleden
Blablabla
RUBENHEM
RUBENHEM Maand geleden
Maar wat gebeurt er bij een zware autocrash met een waterstof auto? die gastanks ontploffen dan toch als ze op zulke hoge druk staan. Dan is dat toch enorm gevaarlijk als je daarboven zit.
Iwan *****
Iwan ***** Maand geleden
Geen probleem: uitgebreid getest niet gevaarlijker dan LPG tanks
asioe kiou
asioe kiou Maand geleden
druk? Wat gebeurd er bij een lege accu?
B. D.
B. D. Maand geleden
Prijs v.a. 65.000 euro (duurder dan Tesla 3), geen infrastructuur (Tesla superchargers honderden uit de grond gestampt afgelopen jaren), duur om een hydro tankstation te openen, minder efficient in energieverbruik dan electrisch, duurder tanken, minder ruimte voor bagage en passagiers, biedt geen leuke extra's (bijv. zelfrijden). Dit kent naar mijn mening - in de huidige omstandigheden - 0 toekomst.
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
En dan ook nog eens er bijna 10 seconden over doen om dat 2 ton wegende kolos op 100 km/h te krijgen….. Ter vergelijking, de Tesla M3 long range heeft een vergelijkbare range, is VEEEL ruimer van binnen, is 10 k€ goedkoper en gaat in ca 4 seconden naar de 100. En dan nog maar te zwijgen over de uitgebreide laad mogelijkheden, kosten per km en rijeigenschappen (met een Tesla M3 sla je geen flater op de Nürnbergring, met deze Mirai lig je voor de eerste bocht van de baan).
harm991
harm991 Maand geleden
@B. D. Ik vermoed dat ze gewoon 'tegen alle verandering' zijn, dus als iets legit komt zoals elektrisch rijden dan komt de angstmodus. Trouwens, het viel me ook op, mensen willen niet per se elektrisch rijden, ze willen gewoon een Tesla.
B. D.
B. D. Maand geleden
@harm991 You tell me
harm991
harm991 Maand geleden
waarom zijn alle boomers dan hyped over waterstof?
Jouni Airplane Video's
Jouni Airplane Video's Maand geleden
waterstof of brandstof zou ik rijden. Dat elektrische is helemaal niks
Steven J
Steven J Maand geleden
@Jouni Airplane Video's het is een inefficiënte onhandige variant van een strijkijzer dus?
Jouni Airplane Video's
Jouni Airplane Video's Maand geleden
@Steven J dus? nog steeds beter dan zo;n strijkijzer
Steven J
Steven J Maand geleden
@Jouni Airplane Video's en een accu. Het is in feite een elektrische auto met een generator op waterstof die de accu bijlaadt
Jouni Airplane Video's
Jouni Airplane Video's Maand geleden
@Steven J je hebt elektrische en waterstof elektrische. Tis verschillend. Of je batterijen nodig hebt of een tank met waterstof. Heb jij wel nagedacht
Steven J
Steven J Maand geleden
Waterstof is elektrisch. Video niet gekeken?
Pieter Bosselaar
Pieter Bosselaar Maand geleden
En dan te bedenken dat de DECATT ZOOM +/- € 1500 GOEDKOPER is!!!!
Simon
Simon Maand geleden
@asioe kiou En terecht.
asioe kiou
asioe kiou Maand geleden
Het aantal aan waterstof tankstations wordt bewust klein gehouden omdat er zo wordt gestuurd op accu elektrische auto's door de EU..
Dutch Rc racer
Dutch Rc racer Maand geleden
Geef mij maar een benzine motor
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
Die kan je vanaf 2030 zeer waarschijnlijk niet meer nieuw kopen.
M M
M M Maand geleden
We zijn ver gekomen kwa techniek. Maar het egoisme van de mens kwam weer naar boven drijven, tijdens Corona feilloos te zien.
John Goe
John Goe Maand geleden
Wtf betekenen al die dure woorden
Paul Van Der Veen
Paul Van Der Veen Maand geleden
Mooie review! Maar waarom wordt in deze techniek nou nog zoveel geld gestopt? het kost veel energie om waterstof te maken en vervolgens heb je energie verliezen om waterstof om te zetten in elektrische energie..... Koop gewoon een elektrische auto, het bereik en de laadsnelheid neemt elk jaar toe. (model S Plaid 480km in 15minuten) tevens hoe meer onderdelen er in een auto gaan hoe meer er stuk kan gaan. elektrische wagens hebben een batterij en een elektromotor. Ik zie de voordelen niet om een waterstof auto te kopen over een elektrische wagen.
The Rolling Dutchman
The Rolling Dutchman Maand geleden
Er zijn voldoende toepassingen waarbij (het verder oprekken van) elektrische aandrijving lastig of onhaalbaar is, zoals aan het eind van de video ook word aangehaald. Elektrisch is nu op het punt dat het praktisch word voor veel mensen in een auto, motor of fiets, maar hoe ga je op batterijen een vrachtwagen door Europa laten rijden of een boot de oceaan laten oversteken? Een vliegtuig? Het voordeel van Waterstof is dat het op een andere manier schaalt. Zodra je de benodigde infrastructuur/apparatuur hebt, hoef je alleen nog te schalen in opslagcapaciteit (die gele tanks) in je voertuig. Accu's wegen per gereden kilometer bizar veel meer dan waterstof, dus uiteindelijk zal waterstof het, ondanks de lagere efficientie, winnen van elektra in grote toepassingen (lees: groot in formaat of afstand). En de efficientie mag dan later zijn dan elektra, het is stukken beter dan benzine! En dat is totaal niet groen, je kunt het ook niet groen maken. Waterstof kan in theorie groen gemaakt worden (maar praktisch nog niet echt). Ik denk (maar ik ben ook maar een simpele ziel met een internetverbinding en zonder credentials op dit vlak) dat elektra/waterstof samen de toekomst kunnen hebben, en dan vooral omdat de materialen waarmee wij accu's maken eindig zijn, plus ze niet makkelijk te recyclen zijn. Moeten we er wel even aan wennen om met 700 bar rond te rijden. Ik vind de 4 bar op mijn waterpomp al bizar veel...
enricio
enricio Maand geleden
Supergoeie video. 💃🤸
dnh300
dnh300 Maand geleden
Het kon al veel eerder op de markt zijn….
Rudolf Music
Rudolf Music Maand geleden
mirai
Gerto Heupink
Gerto Heupink Maand geleden
Prachtige auto maar volledig nutteloze techniek. Te duur en vergeleken met accu electrische auto's veel te veel benodigde techniek die bovendien ook nog eens niet ongevaarlijk is want H2 (waterstof) is hoog explosief wanneer het met lucht in aanraking komt. Waterstof heeft mijns inziens voor personen auto's geen enkele toekomst. Misschien meer voor vrachtwagens en/of vliegtuigen
Gerto Heupink
Gerto Heupink Maand geleden
Prachtige auto maar volledig nutteloze techniek. Te duur en vergeleken met accu electrische auto's veel te veel benodigde techniek die bovendien ook nog eens niet ongevaarlijk is want H2 (waterstof) is hoog explosief wanneer het met lucht in aanraking komt. Waterstof heeft mijns insziens voor personen auto's geen enkele toekomst. Misschien meer voor vrachtwagens en/of vliegtuigen
JW1980
JW1980 Maand geleden
Supergoed gepresenteerd Jeroen! Heel duidelijk en rustig verteld.
asioe kiou
asioe kiou Maand geleden
Hoe ziet het met veiligheid uit deze auto als een zware ongeluk gebeurt?
Bjorn Swinkels
Bjorn Swinkels Maand geleden
Alleen al om dat waterstof gewoon een grill heeft is het mooier dan de mismaakte voor bumpers van bijvoorbeeld de kona e de normaale kona is ook mooier en dat is met veel electriche auto's gril geeft karakter dat wat je wilt
John Goe
John Goe Maand geleden
Helemaal mee eens. De reden dat deze auto populair zal zijn bij hen met een autohart is omdat hij gelijkt op de auto van vandaag.
Bas Nunnikhoven
Bas Nunnikhoven Maand geleden
Nice, er zit een waterstoftankstation bij mij in de buurt. Nog geen 5 min rijden... En ook gelijk een hele grote! Hoop dat dit waarde gaat hebben mocht ik ooit een nieuwe auto kopen. Wel hoop ik dat de efficiëntie flink omhoog gaat omdat ik een fan ben van grote auto's dus zal de verhouding nu nog veel te duur zijn.
Aerism
Aerism 18 dagen geleden
Groene of grijze waterstof? (wees eerlijk)
Simon
Simon Maand geleden
De efficientie zal altijd veel lager blijven dan elektrische auto's.
Leon M
Leon M Maand geleden
interresant onderwerp alleen de term ACCU ELEKTRISCH is zo irritant, hoewel technisch gezien correct snappen veel mensen wel waar je het over hebt als je gewoon ELEKTRISCH zegt , als je t over hybride hebt kan je nog evt onderscheid maken naar plugin , de mensen die kijken zijn niet dom namelijk
MK2021
MK2021 Maand geleden
Het aantal aan waterstof tankstations wordt bewust klein gehouden omdat er zo wordt gestuurd op accu elektrische auto's door de EU..
Simon
Simon 20 dagen geleden
@Maarten de Wit precies
Maarten de Wit
Maarten de Wit 21 dag geleden
Door wie? En waarom dan? Het staat jou vrij om zoveel H2 tankstations te bouwen als je wil. Niemand zal je tegenhouden, de meeste gemeenten zouden het initiatief zelfs omarmen! Het gebeurt niet omdat er geen enkele businessmodel op te maken is. Niemand zal die investering terugverdienen.
Simon
Simon Maand geleden
gelukkig wel!
Rene
Rene Maand geleden
Ik vind het geweldig van Toyota wat zij doen. Produceren de meest betrouwbare auto’s en zijn erg vooruistrevend! Mijn volgende auto zal zeer waarschijnlijk een Toyota worden.
CitrusExtract
CitrusExtract Maand geleden
Zeer goede uitleg
Marcel Dekker
Marcel Dekker Maand geleden
Heel goed filmpje, leuk om naar te kijken en in duidelijk Nederlands uitgelegd. Topper!
J C
J C Maand geleden
Video komt een beetje over als een Toyota advertorial. Laat reviewen aub over aan Autoweek enz. Schoenmaker blijf bij je leest.
Sebastiaan Maas
Sebastiaan Maas Maand geleden
Beetje jammer Sauber dus niet wordt gerept over de veiligheid van waterstof auto’s. Wat als je een ongeluk krijgt met zo’n auto? Een klein vonkje is al voldoende om waterstof met een klap te doen laten ontbranden. Jammer dat daar niet wat meer aandacht aan besteed is. Nu lijkt het net een reclamepraatje van Toyota.
cj bouwer
cj bouwer Maand geleden
rijdende waterstofbommen bij ongelukken. veel stroom verbruikend om het te produceren en op druk te houden. gewoon zinloos geld en tijd verspilling.😠
Ferry Van Meurs
Ferry Van Meurs Maand geleden
IK heb een vraag.Eind jaren vijftig hadden een aantal studenten een grote amerikaan met een V8.Deze auto liep op waterstof.Er was geen sprake van een electro motor.Hoe deden zij dat.
jadoei13
jadoei13 Maand geleden
Gewoon waterstof net als aardgas verbranden denk ik. Misschien iets makkelijker op de korte termijn maar helaas is dat nog een stuk minder efficient
Henk Scheerooren
Henk Scheerooren Maand geleden
mooie video, veel geleerd. 👌
Jan Veldkamp
Jan Veldkamp Maand geleden
Enig idee? De waterstof in de tank moet gekoeld blijven. Hoeveel energie vergt dat per uur (ook als de auto niet rijdt)? Hoeveel waterstof gaat er verloren door de oplopende druk? Wat gebeurd er bij een lege accu?
Simon
Simon Maand geleden
@Jan Veldkamp De beste man heeft het inderdaad goed begrepen. Hij legt ook uit dat gekoelde waterstof überhaupt geen optie is vanwege het koelprobleem en het daarmee gepaard gaande energieverbruik.
Jan Veldkamp
Jan Veldkamp Maand geleden
@Simon deze is direct duidelijk nlfast.info/head/r2qatJjIsJJngbA/video
Jan Veldkamp
Jan Veldkamp Maand geleden
09:43
Jan Veldkamp
Jan Veldkamp Maand geleden
@Simon Hoi Simon, daarvoor moet ik m ook opnieuw bekijken. Werk nu wel thuis maar daar heb ik ook even geen tijd voor. Mocht je een keer tijd hebben. Is overigens wel een interessant verhaal, de man heeft voor alle grote autofabrikanten gewerkt. En weet wat er speelt bij de ontwikkeling van waterstof auto's. En waarom dit m niet gaat worden.
Simon
Simon Maand geleden
@Jan Veldkamp Dank voor de link. Ik ga niet de hele video kijken, welk gedeelte bedoel je precies?
I'm Sending Signals
I'm Sending Signals Maand geleden
Gewoon benzine of diesel. Dat is het beste
Simon
Simon Maand geleden
nee jonge
Nass - Geen Tijd (Prod. Harun B)
2:23
Ismo Music
Weergaven 126K
Waarom rijden nog niet alle auto's op waterstof?
14:43
Universiteit van Vlaanderen
Weergaven 12K
Energie van de toekomst: Waterstof
3:32
Topsector Energie
Weergaven 676
Top 10 Craziest Concept Cars 2019
20:57
Supercar Blondie
Weergaven 32 mln.
Nass - Geen Tijd (Prod. Harun B)
2:23
Ismo Music
Weergaven 126K
We zijn er weer! - Andy & Melis Afl 1
32:31
Andy van der Meijde - Official
Weergaven 319K
Joel Beukers Koopt Mercedes G63 AMG 6x6
14:27
Joel Beukers
Weergaven 244K
OLYMPICS (RÉMI GAILLARD) 🥇
2:41
Rémi GAILLARD
Weergaven 7 mln.
The Simplest Math Problem No One Can Solve
22:09
Dune | Official Main Trailer
3:28
Warner Bros. Pictures
Weergaven 15 mln.